Szanowni Państwo, już za kilka dni rozpocznie się kwalifikacja młodych ogierów do hodowli i treningu polowego. Przedstawiamy szczegółowy harmonogram, a także listę ogierów. Podczas ww. imprezy zostaną ocenione ogiery po alternatywnych próbach użytkowości.
Ramowy program kwalifikacji ogierów
12.04. (środa)
- 15:00 – 20:00 – otwarte stajnie, kontrola prawidłowego schematu szczepień przy wjeździe do stadniny
- 16:00 – 20:00 – wydawanie pakietów dla właścicieli (budka sędziowska przy placu głównym)
- 16:00 – 20:00 – identyfikacja, mierzenie, przegląd weterynaryjny, pobieranie włosów do badań DNA ogierów (stajnia nr. 3)
- 18:00 – 20:00 – możliwość korzystania z dużej hali (wymiary 25×55 m)
13.04. (czwartek)
- 7:00 – 9:00 – otwarte stajnie, kontrola prawidłowego schematu szczepień przy wjeździe do stadniny
- 7:30 – obowiązkowa odprawa dla właścicieli ogierów na dużej hali
- 7:00 – 09:00 – możliwość korzystania z dużej hali (wymiary 25×55 m)
- 7:00 – 9:00 – wydawanie pakietów dla właścicieli (budka sędziowska przy placu głównym)
- 7:00 – 9:00 – cd. identyfikacja, mierzenie, przegląd weterynaryjny, pobieranie włosów do badań DNA ogierów (stajnia nr. 3)
- 8:30 – 13:00 – ocena na twardej nawierzchni (przed dużą halą)
- 13:00 – 14:30 – przerwa obiadowa
- 14:30 – 21:00 – skoki luzem, ocena ruchu luzem na tzw. „ósemce” (około godz. 17:30 przewidziana przerwa techniczna)
14.04. (piątek)
- 08:00 – 14:00 – drugie skoki luzem i ocena ruchu luzem
- 14:00 – 15:00 – przerwa obiadowa, uprzątnięcie placu, równanie podłoża, rozstawienie trójkąta do oceny bonitacyjnej
- 14:45 – ogłoszenie listy ogierów zakwalifikowanych do oceny bonitacyjnej
- 15:00 – 15:30 – ocena na twardej nawierzchni i ocena bonitacyjna ogierów po alternatywnych próbach użytkowości
- 15:30 – 18:00 – ocena na trójkącie młodych ogierów, ogłoszenie wyników kwalifikacji wraz z komentarzem komisji
Uwaga! Godziny rozpoczęcia poszczególnych etapów mogą ulec zmianie.
Możliwość korzystania z rozprężalni (wymiary 12×30 m) w środę (15:00 – 20:00), czwartek (7:00 – 21:00), piątek (7:00 – 18:00). Przez cały czas trwania kwalifikacji będzie dostępny plac do lonżowania koni (przy bramie wjazdowej).
Uwaga! Ogiery, które mają nieprawidłowy schemat szczepień nie zostaną wpuszczone na teren ośrodka.
Dodatkowe informacje dla właścicieli ogierów ras szlachetnych zgłoszonych do kwalifikacji
- Boksy mobilne-namiotowe. Organizator zapewnia boks ze ściółką. Paszę treściwą i objętościową oraz żłoby i wiadra do pojenia należy zabezpieczyć we własnym zakresie. Trociny dodatkowo płatne 100 zł, siano 25 zł/kostkę (kontakt z koniuszym SK Racot). Możliwość zakupu siana podczas wydawania pakietów w środę, a w pozostałe dni w godzinach 7-15 w biurze stadniny.
- Zewnętrzny plac kwarcowy pośrodku stadniny jest wyłączony z użytkowania przez cały czas trwania kwalifikacji!
- Możliwość lonżowania koni na placu zewnętrznym (obok bramy wjazdowej).
- Podczas korzystania z placu do lonżowania, rozprężalni oraz hali ogiery muszą być prowadzone w ręku (nie mogą być puszczone luzem).
- W czasie kwalifikacji ogier nie może być pod wpływem środków pobudzających ani uspokajających (doping). W trakcie kwalifikacji przewidziane jest wykonanie badania antydopingowego ogierom wskazanym przez Komisję Oceny.
- W celu ochrony zdrowia ogierów oraz zapobiegania rozprzestrzeniania się chorób zakaźnych koni, każdy ogier musi zostać poddany kontroli szczepień przeciwko grypie w paszporcie konia podczas wjazdu na teren SK Racot (postój po przekroczeniu bramy wjazdowej).
- Na miejscu po zakwalifikowaniu ogiera do hodowli będzie możliwość wykonania zdjęć RTG w kierunku osteochondrozy (OCD) i badania w kierunku porażenia krtani.
- Na trybunach na hali głównej organizator zapewnia darmową kawę i herbatę dla hodowców i właścicieli ogierów. Dodatkowo będzie możliwość zakupienia ciepłego posiłku (barek w hali).
- W pałacu na terenie stadniny będzie możliwość zakupienia posiłków (obiady, kolacje). Śniadania dla gości hotelowych będą serwowane w godzinach 6:00 – 10:00. Restauracja będzie czynna w godzinach 12:00 – 21:00. W razie pytań zachęcamy do kontaktu z restauracją, tel. 65 511-79-58.
- Wszystkich uczestników kwalifikacji obowiązuje przestrzeganie panujących zasad na terenie stadniny.
- W celu zapewnienia bezpieczeństwa i ochrony zdrowia wszystkim uczestnikom imprezy należy w trakcie jej trwania bezwzględnie przestrzegać zaleceń związanych z pandemią COVID-19. Jeżeli nie czujesz się w pełni zdrowy lub masz objawy takie jak: kaszel, duszność, gorączka, zrezygnuj z przyjazdu.
Osoby kontaktowe:
- PZHK Justyna Zięba, 505-832-560
- SK Racot Michał Marcinkowski, 501-376-713
- Koniuszy Marcin Idziak, 607-596-447
- Kowal Łukasz Smoczyk, 606-210-867
- Lek. wet. Michał Stanisławiak, 602-731-064