Harmonogram kwalifikacji + kolejność prezentowania ogierów (SK Racot)

Szanowni Państwo

Lista zgłoszeń na Kwalifikację ogierów ras szlachetnych do hodowli Racot 2025 została zamknięta i z radością możemy zakomunikować, iż tegoroczna impreza będzie cieszyć się znakomitą frekwencją, z blisko 70 ogierami, które powalczą o licencje hodowlane.

Chcąc, pomimo wysokiej frekwencji, zachować należytą staranność prezentacji i jakość oceniania, PZHK postanowił rozpocząć ocenę ogierów już w dniu 18 marca (wtorek) – chcielibyśmy, aby w tym dniu większość ogierów została poddana obowiązkowym badaniom weterynaryjnym i pomiarom, a także planujemy przeprowadzić ocenę na twardej nawierzchni dla części uczestników, w tym dla ogierów po alternatywnych próbach użytkowości.

Poniżej prezentujemy zaktualizowany ramowy program imprezy, natomiast już wkrótce pojawi się lista startowa II dnia oceny, 19 marca (środa), zgodnie z którą ogiery będą prezentowane w poszczególnych dniach.

W przypadku uwag co do kolejności (lub ewentualnej niemożności zaprezentowania ogiera w dniu 18.03.) prosimy o pilny kontakt pod numerem telefonu 505-832-560 (Justyna Zięba).

Ramowy program kwalifikacji ogierów

18.03. (wtorek)

  • 12:00-20.00 – otwarte stajnie, kontrola prawidłowego schematu szczepień przy wjeździe do stadniny
  • 12.00-20.00 – wydawanie pakietów dla właścicieli (budka sędziowska przy placu głównym)
  • 12.00-18.00 – identyfikacja, mierzenie, przegląd weterynaryjny, pobieranie włosów do badań DNA ogierów
  • 16.00-18.00 – ocena na twardej nawierzchni (przed dużą halą) pierwszej grupy ogierów (w tym ogierów po alternatywnych próbach użytkowości) zgodnie z listą startową
  • 18.00-20.00 – możliwość zapoznania koni z halą (oprowadzanie w ręku)

19.03. (środa)

  • 07.30 – obowiązkowa odprawa dla właścicieli ogierów na dużej hali
  • 7.00-9.00 – możliwość korzystania z dużej hali (oprowadzanie koni w ręku)
  • 7.00-9.00 – cd. wydawanie pakietów dla właścicieli (budka sędziowska przy placu głównym)
  • 7.00-9.00 – cd. identyfikacja, mierzenie, przegląd weterynaryjny, pobieranie włosów do badań DNA ogierów
  • 08.00-12.30 – ocena na twardej nawierzchni (przed dużą halą) drugiej grupy ogierów zgodnie z listą startową
  • 12.30-13.30 – przerwa obiadowa
  • 14.00-19.00 – ocena ruchu luzem na tzw. ,,ósemce” i skoków luzem,
  • 19:30 – ocena bonitacyjna koni rasy małopolskiej i koni rasy wielkopolskiej, które spełniają wymagania POZG
  • 20:00 – szkolenie z p. Uve Hannöverem dotyczące przygotowania i prezentacji ogierów

20.03. (czwartek)

  • 08.00-15.00 – druga ocena ruchu luzem i skoków luzem
  • od 15.00 badania weterynaryjne ogierów zakwalifikowanych do aukcji online

Uwaga! Godziny rozpoczęcia poszczególnych etapów mogą ulec zmianie.
Możliwość korzystania z rozprężalni przy bramie wjazdowej (wymiary 12x30m) we wtorek (12:00-20:00), środę (7.00-21.00), czwartek (7.00-15.00).

Uwaga! Ogiery, które mają nieprawidłowy schemat szczepień nie zostaną wpuszczone na teren ośrodka.

Dodatkowe informacje dla właścicieli ogierów ras szlachetnych zgłoszonych do kwalifikacji

  1. Boksy stałe i mobilne. Organizator zapewnia boks z pierwszym ścieleniem słomą.
    Paszę treściwą i objętościową oraz żłoby i wiadra do pojenia należy zabezpieczyć we własnym zakresie. Trociny dodatkowo płatne 100 zł, siano 25 zł/kostkę (kontakt z koniuszym SK Racot). Możliwość zakupu siana podczas wydawania pakietów, a w pozostałe dni w wyznaczonych godzinach.
  2. Zewnętrzny plac kwarcowy pośrodku stadniny jest wyłączony z użytkowania przez cały czas trwania kwalifikacji!
  3. Możliwość lonżowania koni na placu zewnętrznym (obok bramy wjazdowej).
  4. Podczas korzystania z rozprężalni oraz hali ogiery muszą być prowadzone w ręku (nie mogą być puszczone luzem).
  5. W czasie kwalifikacji ogier nie może być pod wpływem środków pobudzających ani uspokajających (doping). W trakcie kwalifikacji przewidziane jest wykonanie badania antydopingowego ogierom wskazanym przez Komisję Oceny.
  6. W celu ochrony zdrowia ogierów oraz zapobiegania rozprzestrzeniania się chorób zakaźnych koni, każdy ogier musi zostać poddany kontroli szczepień przeciwko grypie w paszporcie konia podczas wjazdu na teren SK Racot (postój po przekroczeniu bramy wjazdowej).
  7. Na miejscu po zakwalifikowaniu ogiera do hodowli będzie możliwość wykonania zdjęć RTG w kierunku osteochondrozy (OCD) i badania w kierunku porażenia krtani.
  8. Na trybunach na hali głównej organizator zapewnia darmową kawę i herbatę dla hodowców i właścicieli ogierów. Dodatkowo będzie możliwość zakupienia ciepłego posiłku (barek w hali).
  9. W pałacu na terenie stadniny będzie możliwość zakupienia posiłków ( obiady, kolacje). Śniadania dla gości hotelowych będą serwowane w godzinach 6:00-10:00. Restauracja będzie czynna w godzinach 12:00 – 21:00. W razie pytań zachęcamy do kontaktu z restauracją, tel. 65 511 79 58.
  10. Wszystkich uczestników kwalifikacji obowiązuje przestrzeganie panujących zasad na terenie stadniny.
  11. Uczestnictwo w imprezie jest równoznaczne z zapoznaniem się i akceptacją jej regulaminu. Poprzez akceptację regulaminu, uczestnik wyraża zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych, w tym wizerunku.

Osoby kontaktowe:

  1. PZHK Ewa Metera-Zarzycka, 797-328-361, Justyna Zięba 505-832-560
  2. SK Racot Michał Marcinkowski, 501-376-713, Anna Bielawa-Smoczyk 609-103-914
  3. Koniuszy Marcin Idziak, 607-596-447
  4. Kowal Łukasz Smoczyk, 606-210-867
  5. Lek.wet. Michał Stanisławiak, 602-731-064

Scroll to Top